
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen én mee kunnen doen in de samenleving. De gemeente kan inwoners een ondersteuning bieden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Een frisse aanpak bij een groeiende opgave
Sinds de decentralisatie in 2015 binnen het sociaal domein is het takenpakket van de gemeenten flink uitgebreid, waaronder die van de Wmo. Hierdoor is het steeds lastiger geworden om ervaren Wmo-adviseurs te vinden. Nieuwe collega’s moesten vanaf de basis worden opgeleid, terwijl de werkdruk hoog bleef. Emine Car, coördinator Wmo bij de gemeente Beverwijk, en haar teammanager, Geert Renirie, zagen de uitdagingen en besefte dat er een structurele oplossing nodig was. “We begonnen met het vrijmaken van een ervaren collega om twee nieuwe medewerkers in te werken. Dat werkte goed, maar we hadden op een gegeven moment zes openstaande vacatures. We moesten groter denken.”
Samen met HR en de teammanager ontwikkelde we een traineeship Wmo adviseur, voor kandidaten zonder ervaring binnen de Wmo, maar met een sterke motivatie om iets te betekenen voor anderen. “Door de juiste begeleiding en opleiding kunnen zij binnen één jaar Wmo-adviseurs worden.” En tegelijk bouwen we als team aan kennis, verbinding én werkplezier.”
Een frisse blik in het team
De zes trainees komen uit totaal verschillende werkvelden. Eén van hen is Tahiche Bosch, die een kunstopleiding heeft gevolgd en jarenlang als leidinggevende in de modebranche heeft gewerkt. “Ik zocht meer voldoening in mijn werk en wilde mensen helpen,” vertelt hij. “Toen ik over het traineeship voor Wmo-adviseur hoorde, wist ik: dit is mijn kans. Want, zonder ervaring is het lastig om binnen de Wmo een baan te vinden”.
De eerste werkdag was spannend, alles was nieuw. Maar de sfeer in de groep was meteen warm. “Iedereen staat voor je klaar”.
Samen leren, samen sterker
Wat dit traineeship bijzonder maakt, is de betrokkenheid van het hele team. Er zijn drie praktijkbegeleiders, waaronder Maarten Buitelaar, een ervaren Wmo-adviseur. “Onze taak is de ontwikkeling van de trainees volgen en een vertaalslag van de theorie naar de praktijk te maken. Naast de praktijkbegeleiders krijgt iedere trainee een buddy, een ervaren collega die hen dagelijks ondersteunt.
Volgens Emine is deze samenwerking cruciaal voor het succes. “Het hele team draagt bij aan de ontwikkeling van de trainees. Dat zorgt voor een veilige leeromgeving en een sterk groepsgevoel.”
Een leeromgeving waarin je het verschil maakt
“We hebben bewust de tijd genomen om elkaar te leren kennen en een balans gezocht tussen leren en het werk doen,” vertelt Emine. De trainees volgden de eerste weken vooral theorielessen en liepen mee met collega’s met de huisbezoeken. Voor Tahiche viel alles op z'n plek toen hij voor het eerst een ‘keukentafelgesprek’ meemaakte. “Ineens zag ik hoe belangrijk onze rol is. Hoe we echt iets kunnen betekenen voor iemand die het moeilijk heeft. Dat geeft voldoening.”
Feedback speelt een grote rol in het traject. “Na elk praktijkmoment evalueren we hoe het ging,” vertelt Maarten. “We kijken samen wat goed ging en waar de verbeterpunten liggen. Dat helpt hen om te groeien in hun rol als Wmo-adviseur.”
Tahiche ervaart die begeleiding als waardevol. “Het is fijn om vragen te kunnen stellen en te sparren met collega’s. Soms voelt het overweldigend, maar je staat er nooit alleen voor.”
Effect op het hele team – en op de stad
Het traineeship is zorgvuldig en volledig op maat voor ons opgebouwd, zodat de trainees gestructureerd kunnen groeien in hun rol naar Wmo-adviseur. “Eerst krijgen ze theorielessen over een specifiek onderdeel, vervolgens brengen ze die theorie in de praktijk. Ze observeren de gesprekken, daarna oefenen ze onder begeleiding en uiteindelijk gaan ze zelfstandig aan de slag”, vertelt Emine.
Het traineeship is niet alleen leerzaam voor de nieuwe medewerkers, maar ook voor het hele team. Collega’s worden uitgedaagd om op een andere manier te kijken, door de vragen die de trainees stellen. Door een andere manier van uitleggen en interpreteren, ontstaan er andere inzichten en dynamieken.
“We houden elkaar scherp,” vertelt Maarten. “En dat komt uiteindelijk ten goede aan onze inwoners. Als team zijn we nu nog beter inzetbaar. Dat is ook nodig. Mensen wonen langer thuis en dat maakt de problematiek steeds complexer en dit vraagt om een bredere aanpak. We redden het vaak niet meer met een eenvoudige oplossing. Daarom zijn de lessen en de frisse blik van de trainees heel waardevol. “Doen we het juiste? Waar ligt écht de behoefte? Het helpt ons om onze inwoners nóg beter te ondersteunen in de hulpvragen die zij ons stellen.”
Een mijlpaal om trots op te zijn
Na 3 maanden voeren de trainees hun eerste gesprekken met inwoners. Een grote stap volgens Emine. “Hun buddy’s blijven beschikbaar, maar ze nemen nu echt zelf de regie,” vertelt ze trots.
Met dit traineeship zet de gemeente Beverwijk een belangrijke stap naar toekomstbestendige Wmo-dienstverlening. “We hebben een manier gevonden om nieuwe mensen goed op te leiden én als team samen te groeien.''
Ook bijdragen aan de dynamiek van onze stad?
Bij gemeente Beverwijk werk je niet zomaar ergens. Je maakt deel uit van een betrokken organisatie, waar groei, samenwerking en het verschil maken centraal staan. We bouwen samen aan een fijne stad en een hecht team. Bekijk onze vacatures op www.werkenbijbeverwijk.nl en ontdek jouw plek in Beverwijk!
Staat jouw ideale vacature er niet bij?
Schrijf je in voor onze vacature alert en je bent als eerste op de hoogte wanneer wij een nieuwe vacature in jouw vakgebied openen! Of stuur een open sollicitatie.
Over Beverwijk
De gemeente bestaat uit de stad Beverwijk en het dorp Wijk aan Zee. De gemeente telt ruim 42.000 inwoners en maakt deel uit van de samenwerkingsregio IJmond.
Je vindt hier de duinen naast de maakindustrie. Beverwijk is een mozaïek van bedrijvigheid en diversiteit. Er gebeurt veel in onze stad en we zijn rijk aan creatieve en ondernemende inwoners en bedrijven. In Beverwijk werken we samen en helpen we elkaar vooruit.